Комбінації та кроси пасіки Івана Запухляка

Досвід виведення продуктивних маток

Після польського навчання та стажування, а також після морфометричних промірів і відповідного аналізу я чітко усвідомив, що моя домашня, переважно медова пасіка потребує кардинальних якісних змін. Місцевий племінний матеріал був так собі, треба було починати із розведення більш породистих маток. Варіанти покращення були вже продумані, завдяки досвіду, набутому за кордоном, і що найголовніше ‒ багато моїх припущень підтвердилися практикою і досвідом пасіки, де я перебував на стажуванні у пана Єжи Грабського. Головною ідеєю було перетворити мою українську пасіку на маленьке ефективне виробництво. Було вибрано тип нуклеуса для ефективної роботи. Подібна конструкція використовується на передових матковивідних пасіках України. Було вибрано тип рамки ¼ Dadant, яка з’єднуються між собою в магазинну рамку ½ Dadant. Основа нуклеуса – це 6-рамковий дерев’яний вулик, поділений на 4 відділення зі знімним дном та пінополістирольним дашком. Цей універсальний вулик-нуклеус можна використовувати на 6 звичайних рамок Dadant (у двох корпусах) або на 12 рамок ¼ Dadant; 6 рамок ½ Dadant (в одному корпусі). Додатково можна використовувати годівниці замість перегородок. Кожне маткомісце заселяється на двох рамках ¼ Dadant. Така кількість бджіл при заселенні підходить для хорошого догляду за матками як природного обльоту, так і інструментального осіменіння. Після закінчення сезону можна з’єднати кілька нуклеусів в одну сімейку для зимівлі. Всі вулики для пасіки виготовлені власноруч.

Основним напрямом моєї оновленої української пасіки було вибрано маткарство. Медова пасіка залишалася, однак на неї теж чекало суттєве оновлення. На старті проблеми з місцевими метизованими бджолами дуже звужували поле для маневру. Операції підсадки маток та маточників, які спокійно проходили з бджолою Карніка чи Бакфаст, було тяжко виконати з метизованими місцевими бджолами, заселеними в нуклеусні вулики. Виникали певні ситуації під час підсадки маток у нуклеуси та відводки, бджоли місцевих помісей хотіли виводити тільки свої матки. Таких ситуацій було небагато, однак достатньо, щоб у моєму стартовому маткарському сезоні виникли збої в запланованих термінах виводу маток. Розрахувати кількість із такими бджолами було неможливо. Тому мною було прийняте рішення про повну заміну місцевих бджіл на комбінації та кроси бджіл Карніка та Бакфаст. Для подальшої роботи були залишені тільки комбінації Карпатка Х Карніка. Саме ці сім’ї дали можливість «виїхати» у стартовому тестовому матковивідному сезоні. В подальшому ці бджоли були використані для заселення нуклеусів, і робота пішла краще й продуктивніше. У сезон 2019 року матковивідна пасіка зайшла з кращими перспективами якості та ширшими можливостями.

Процес оновлення племінного матеріалу запустився. Було заселено 200 маткомісць та суттєво збільшено пасіку за рахунок маток, придбаних у Польщі, на Закарпатті та самостійно виведених на основному точку. Також створено додатковий точок для тестування бджіл на медозборі. Таким чином кожна бджолина сім’я бере участь у процесі селекції, оскільки половина сімей – це матки інструментального осіменіння, інша половина ‒ дочки від них та сестри природного обльоту. Це дає змогу краще розуміти ситуацію, уникати сюрпризів, оцінити переваги та недоліки кожної групи бджолиних родин. Для інструментального осіменіння як батьківські були використані найкращі за показниками матки Карніки Хіндерхофер АГТ та дочки від Бакфаст В13 (BZF). Материнськими були сім’ї від комбінації Карніка Целле Х Карніка Хінтерхофер АГТ, та комбінація Карніка Тройзек Х Карпатка. З Бакфаста були матки з Бальтрум (DE)В7( КОY) з облітника Федотова коса (UA)В3(SAB).

Також на тестуванні на пасіці є й інші комбінації, але вони мають суто пізнавальне значення, не призначені для продажу. Ці тестові комбінації в майбутньому можуть виявитися дуже цікавими. Так, наприклад, одна з них ‒ це крос Кавказька (лінія КР) Х Карніка Хіндерхофер АГТ. (До прикладу, у Польщі Кавказька порода не має такого негативного сприйняття і є селекційним матеріалом для певних потреб, широко застосовується для створення високопродуктивних гібридів, до того ж це одна з найзавзятіших бджіл у пошуках нектару, відвідує найбільшу кількість медоносів). За попередніми результатами та спостереженнями, ця комбінація показує зовсім протилежне до того, що було написано в науковій та практичній літературі про Кавказьку бджолу. Про результати цієї комбінації буде окрема публікація. Слід розуміти, що ефективне бджільництво вимагає спеціальних знань для розуміння можливостей певних комбінацій у певних природно-кліматичних умовах. Щоб отримати найкращий результат, бджіл слід підбирати залежно від погодних умов, локального мікроклімату та типів медових взятків. Добре відселекційовані матки ‒ це старт для продуктивної пасіки. В цьому я продовжую пересвідчуватися на прикладі своєї пасіки.

До сезону 2019 готові до виведення маток батьківські сім’ї Карніка Целле, Карніка Тройзек, Бакфаст В7 (КОY) B3 (SAB) та материнські сім’ї, де можуть бути використані комбінації Карпатка Х Тройзек, Целле Х Хіндерхофер АГТ, Тройзек Х Целле, Хіндерхофер АГТ Х Тройзек. Також готовий працювати з Бакфаст В37(ВZF), B13(ZІІ). На сезон 2019 року пасіка Івана Запухляка пропонує маток вільного спарювання та маток інструментального штучного осіменіння.

Приблизні дати початку реалізації маток:

1‒5 червня ‒ матки вільного обльоту та інструментального осіменіння без повірки на червління;

15‒20 червня ‒ матки інструментального осіменіння з перевіркою на печатний розплід.

Можливий виїзд на пасіку для осіменіння маток на місці, а також послуги з осіменіння маток на моїй пасіці. Сподіваюся на плідну співпрацю.

Ціни на маток за штуку:

100 грн – неплідна матка,

250 грн – матка вільного природного обльоту,

500 грн ‒ матка інструментального осіменіння без перевірки на яйцекладку,

1000 грн ‒ матка з перевіркою на печатний розплід.

Послуги:

– осіменіння матки на моїй пасіці ‒ 250 грн, від 5 маток ‒ 200 грн за шт.

– виїзд на вашу пасіку для інструментального осіменіння маток ‒ за домовленістю.