Зимівля 2018-2019, лютневий огляд

15 лютого традиційно зима зустрічається з весною і ми за станом погоди цього дня можемо визначити як швидко прийде довгоочікуване потепління. Для бджолиних сімей таке очікування один із важливих моментів. За моїми підрахунками до обльоту залишилося чекати близько місяця, тому важливо у цей час провести контроль зимівлі.

Температура повітря +5 ще недостатня для очисного обльоту бджолиних сімей, але підходить для перевірки їх стану, контролю кількості корму та місце розташування клубу.

Моя цьогорічна лютнева перевірка одного з точків матковивідної пасіки показала, що тільки одна з сімей потребувала додаткового корму. У цій бджолиній сім’ї клуб сформувався на крайніх трьох рамках і досягнув задньої стінки вулика. Всі інші сім’ї перезимували добре, перебувають в хорошій кондиції. Також я перевірив ту частину точка, яку залишив зимувати в приміщенні. Тут знаходяться нуклеуси та кілька відводків. В моєму досвіді це перша експериментальна зимівля на нуклеусних рамках в приміщенні, тому їх я оглядаю особливо уважно.

Зимівля в приміщенні
Зимівля в приміщенні

Такий контроль дозволить оцінити результат такої зимівлі та її доцільність в майбутньому. Температура в закритому приміщені змінювалася впродовж зими на 2-3 С і не опускалася нижче +1 С навіть в морози, що забезпечило хороші температурні умови бджілкам. Так як корму в 6 рамках 1 4 Дадант недостатньо для зимівлі, кільком нуклеусам я додав канді (лікувальна паста) для страхівки.

Станом на середину лютого зимівля проходить добре, без втрат. Сподіваюсь, що сильні морози вже позаду, весна прийде швидко і бджоли облетяться після зимівлі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.