Літо 2019. Короткі підсумки пасіки Івана Запухляка

Тихо гупають на землю ранні яблука (ті, що дивом вціліли від природніх катаклізмів), ранки стають прохолоднішими і стає зрозумілим, що осінь десь уже приглядає собі місце на точку. На матковивідній пасіці роботи не зупиняються, але напруга, яка панувала тут ще декілька тижнів тому вже спала. Час братися до підведення підсумків та як би це не виглядало зухвало, складання планів.

Карпатська бджола на будяку

Найбільше в цьому сезоні постраждав рейтинг маток штучного осімення, їх чомусь прикарпатські пасічники вважають несправжніми. Бджоли, які не рояться – це несправжні бджоли. Ні, це на жаль не жарт, це цитата з одного поважного бджолярського заходу. Цією секретною інформацією володіють не всі, тому матки штучного осіменіння з пасіки Івана Запухляка цього сезону були доставлені на пасіки України і вже в наступному сезоні будемо мати відгуки. Висновок з цієї ситуації один, професійна та любительська бджолярська спільнота не достатньо володіє інформацією про штучне осіменіння і втрачає через це потенційні прибутки. Блог Пасіки Івана Запухляка буде висвітлювати і надалі тему штучного осіменіння бджолиних маток і свої твердження базувати на фактах, а не емоціях.

Демпінг та недобросовісна конкуренція не дають змоги розвивати місцеву бджолу, оскільки шанси продати матку Карпатку навіть за ціну наближену до собівартості в цьому сезоні були мізерні. Натомість матки ліній Карніка знайшли своїх поціновувачів і пасіка Івана Запухляка після пробних минулорічних підсадок цього сезону має відносно стабільний попит на комбінації Карніки.

Позитивним стало і те, що переляк перед Бакфастом поступово зникає, пасічники, в яких кліматичні умови пасік дозволяють використати переваги цієї породи формують поки вузький, але стабільний попит. Жовта бджола більше не сприймається як загроза. І це радує.

В цілому нестабільність в соціально-політичному житті впливає на ціну та попит на мед і відповідно присутня деяка розгубленість серед пасічників щодо планів розширення пасік. Пасіка Івана Запухляка розцінює цей момент як можливість нарощення ефективності та надалі працює в напрямку покращення якості бджолосімей.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.