Як вибрати падевий мед?

Важливо буде повторити, що бджоли отримують мед з двох джерел сировини: нектару з квіткових рослин та медової роси. З нектаром все зрозуміло, різні квіти, різноманітний нектар та пилок, монофлорні чи поліфлорні сорти меду. А що це таке ця медова роса, або падь. І чому мед зібраний таким дивним способом вважається особливим.

Пасіка Івана Запухляка спробує розібратися у цьому дещо заплутаному питанні і трохи прояснити ситуацію. Розберемося, звідки береться ця медова роса, для яких погодних умов вона притаманна. Далі з’ясуємо як це впливає на якість і склад меду. Далі декілька моментів про те, як виглядає цей мед і які особливості його зберігання.

Медова роса це цукровмісна речовина, що є продуктом життєдіяльності окремих видів комах, що споживають рослинний сок, а також власне цукриста речовина, що виділяється деревами в умовах спеки. Ця цукриста речовина має близько 80 % цукру та тільки 5% білкових речовин, які цікавлять в якості їжі комах. Ці цукристі речовини проходять транзитом через організм комах, зазнаючи впливу ферментів. Через те, що речовина ніби спадає з дерев і обліплює все навколо, її називають падью. Для України час медової роси чи паді це зазвичай друга половина літа.

Ще цікаво знати, що попелиці, що є досить великою групою комах (близько 700 видів описано в Україні), куди входять деякі шкідники сільськогосподарських рослин, що вони живуть колоніями і з усієї кількості справжніх попелиць тільки 40 видів бере участь в утворенні медової роси.

На яких рослина зустрічається це явище медової роси? Найкраще це видно на деревних рослинах, таких як липа, ліщина, ялина, клен, дуб, верба. З хвойних найпродуктивніше покривається падю ялиця. Рідше зустрічається медова роса і на очереті звичайному.

За своїм складом мед – це густа, пастоподібна, або частково кристалізована речовина, що складається з цукрів фруктози, глюкози. У більшості сортів домінує фруктоза. Також мед містить певну кількість сахарози, мальтози, мелезітози та інших ди- та олігосахаридів, пилок, мінерали, білки, ферменти, амінокислоти, вітаміни, барвники та ароматизатори. І якраз у сортах меду зібраних з медової роси кількість мінералів, ферментів, амінокислот та вітамінів є вищою, ніж у сортів зібраних з нектару. Тому падевий мед має цінність як додаткове джерело важливих компонентів. В деяких європейських країнах (Польща. Німеччина) мед зібраний в час медування ялиці є дуже цінний і вартісний.

Зазвичай падевий мед характеризується підвищеною тягучістю та вязкістю, має насичений темний колір і практично не кристалізується. Колір, як свідчить досвід бджолярів, є від насиченого бурштинового до зеленувато-коричневого. Останній можна ідентифікувати, якщо роздивлятися мед в умовах інтенсивного освітлення. Через вміст ферментів, білків та мінеральних речових такий мед потребує зберігання в сухих умовах, з метою запобігання бродіння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.