Як і в кожній сфері виробництва харчових продуктів, в бжільництві є умовна градація сортів меду за корисністю та екзотичністю. Це виділення сортів меду є радше результат традиції, ніж грунтовного аналізу поживних властивостей. Однак як показує практика продажу меду та інших продуктів бджільництва є в культурі споживання і певні перекоси та забобони, що потребують додаткового тлумачення.
В цій публікаці Пасіка Івана Запухляка поглибить для поціновувачів меду інформацію про сорти меду, що формуються з лісових медозборів. А також розповість в чому цінність лісового меду.
Якщо цвітіння соняшника і ріпака є більш менш прогнозованим, то як складуться погодні умови в часі цвітіння малини чи інших квіткових рослин, що ростуть у лісі прогнозувати важче. Лісові ландшафти це територія, де на просіках квітнуть різноманітні травянисті квіткові рослини, а також дикі види малини, ожини та інших чагарників. Все це формує неповторний природній букет нектру, що за посередництвом бджіл перетворюється в насичений за смаком та кольором мед. Такого меду небагато, тому він цінний. Часто смаковий тон задає малиновий та ожиновий нектар, що додають медовому смаку особливі нотки.
Схожа ситуація є з падевим медом, що формується тільки в певних мікрокламатичних умовах. Лісовий мед часто асоціюють з падевим, а падевий з лісовим. Ці два сорти зазвичай темного кольору, але співвідношення падевої та нектарної частки може бути різної залежно від часу медозбору. Мед виробляється бджолами з двох типів сировини: нектару та паді. Ці два типи медозборів можуть бути в лісі і тому лісовий мед може бути з домішками паді. У випадку, якщо це пізній серпневий мед, то це переважно падевий мед. Лісовий за типом медозбору, падевий за джерелом сировини для меду.
Також останнім часом поширена назва для меду – хвойний. Звичайно хвойні дерева ростуть в лісі, тому назва в нас асоціюється з лісовим. Що об’єднує ці назви і що є так званим маркетинговим ходом, а якщо заглибитися, то просто фальсифікатом меду.
Спочатку про те, що є підробкою. Останнім часом досить популярним у місцях масового продажу травяних чаїв, меду та інших продуктів для покращення самопочуття став хвойний мед. Він приємного жовто-зеленого кольору і часто для більшого Вавефекту має ще гілочку смереки в середині. Інформуємо про те, що бджоли не мають до цього продукту жодного відношення. І цей “мед” є результатом консервування цукром аромату хвої. Ні більше, ні менше. Однак ціна подібного сувеніру дещо перевищує вартість найдорожчих сортів меду.
Звідки ж взялися назви лісовий хвойний мед і як він насправді виглядає? Спочатку про вигляд. Мед, що збирався в лісі, з паддю він чи ні, завжди темного кольору.
Слід зауважити, що лісовий мед може бути мати невелику частку паді, однак все одно буде темного кольору і з насиченим смаком. Якщо мед зібраний в червні, то зазвичай там досить насичений смак, де вгадується малина.
Часто серед пасічників, що мають вулики біля лісу, можна почути, що “ялиця медує”. Ялиця – це хвойне дерево, без квіток. Звідки там мед? У цьому випадку мова якраз іде про падь, або як її романтично називають медова роса. Це цукристовмісна речовина, яку бджоли збирають і несуть у вулик, коли пік цвітіння, а разом з тим збору нектару і пилку позаду. Ця речовина переробляється в мед, що має високий вміст мінеральних сполук. При умові відсутності алергії такий мед має чудові властивості для відновлення організму чи зміцнення імунітету. Він є не в кожному сезоні, тому часто має вищу вартість, ніж мед з різнотрав’я. Більш детально про те, як збирається падевий мед тут.
Отже, лісовий мед може бути зібраний з лісового різнотрав’я за умови певного розташування пасіки. Він може бути з переробленого нектару, що бджоли зібрали під час цвітіння квіткових рослин. При перепадах температур посушливому літі можуть утворитися передумови до того, що рослини і тварини виділяють цукристу речовину, яка називається падь і може бути перероблена у падевий мед. На гілках хвойних дерев теж може виділятися ця речовина, що буде перероблена в мед. Тому часто використовується прикметник хвойний мед. Всі вище перераховані меди темні. Світло-жовті та зелені сорти цукрового сиропу, що на деяких ринках пропонується під видом меду, навіть з гілкою хвої в середині, нічого спільного з медом та бджолами не мають.
Вживайте мед, читайте наш блог і будьте здорові!